Prešovčania ľahko on-line zistia, kde je ich volebná miestnosť

21.10.2013 Prešov

Prešov, 21.10.2013 - Voľby sú čochvíľa „na programe dňa“. V tejto súvislosti Mestský úrad v Prešove plní úlohy, ktoré sú nevyhnutné, aby príprava na vykonanie volieb do orgánov samosprávnych krajov bola bezchybná. Nezanedbateľnú úlohu tu plní aj služba eGov.

Pre zvyšovanie podpory priamej demokracie pri využívaní volebného práva má mesto Prešov sprístupnenú elektronickú službu v rámci projektu egov.presov.sk: VOĽBY - Volebné okrsky a miestnosti. „Prakticky to znamená, že volič – Prešovčan podľa aktuálnej adresy svojho trvalého pobytu vie ľahko z pohodlia domova zistiť, kde je jeho volebná miestnosť pre pripravované voľby aj so zobrazením v mape“, uviedla Mariana Hurná z oddelenia informatiky. Údaje sa podľa jej slov automaticky denne aktualizujú z vnútorného komplexného informačného systému mesta Prešov. „Po vyhľadaní adresy trvalého pobytu, je k nej uvedená volebná miestnosť spolu s adresou, lokalizáciou v mestskej mape, dokonca aj informácia o zapisovateľovi vo volebnom okrsku s telefónnym kontaktom,“ doplnila M. Hurná.

Služba je určená hlavne voličom, ktorí sa v tomto čase prisťahovali do Prešova alebo presťahovali v rámci mesta, aby nemuseli „pátrať či blúdiť“ po svojom volebnom okrsku, ale aby si informácie našli ľahko, jedným klikom. V meste Prešov je štandardne okolo 75 tisíc oprávnených voličov, 79 volebných okrskov a miestností a vyše 8 100 adries zaradených vo volebných okrskoch.

Služba eGov, ktorá už získala aj titul Zlatý ERB 2012 ako najlepšia elektronická služba samospráv, zaznamenala počas 2 rokov svojho fungovania viac ako 33 000 návštev, 17 000 jedinečných návštevníkov z vyše 55 krajín sveta, 166 000 zobrazení stránok, priemerné trvanie návštevy 6 minút. K najviac navštevovaným stránkam patrí Zoznam daňových dlžníkov, Evidencia psov chovaných v meste, Ulice a adresy, Rozpočet, Dotácie, Prevádzky v meste, Demografia, Voľby.


(vkg)
 

Vyberte región